Princip i Ressourcecoaching: Du kan ikke lave ingenting

At have få ressourcer og mindre energi opleves ofte som spild, særligt hvis vi ikke kan gøre det vi mener vi skal. Vi kan opleve, at tiden og muligheder spildes og at livet suser forbi os. Vi er blot tilskuere. “Jeg har ikke ressourcer til alt det jeg skal og burde gøre, jeg laver ingenting” er udsagn der ofte kommer fra personer, som jeg har i coaching. Men det er blot en oplevelse, for vi kan ikke lave ingenting. Det er umuligt at lave ingenting. Uanset hvad vi laver, lavet vi noget. Et princip i Ressourcecoaching er, at du ikke kan lave ingenting.

Definition på personlige ressourcer

En kort definitionen på en “personlig” ressource er, at det er ressource eller energi, der kan udnyttes til at opnå en “personlig” fordel i en given sammenhæng. For at koge definitionen ind til at tale om personlige ressourcer, er “personlig” i anførelsestegn.

Som nævnt, kan vi ikke lave ingenting. Det gælder også når vi ligger på sofaen og stener TV eller stiger ud i luften, mens tanker og følelser kommer og går. Så er det, det vi laver. Måske oplever vi, at være inaktive og laver noget unyttigt. Men vi er faktisk aktive med at være inaktive. Det er det, vi bruger tiden og energien på lige nu. Det er en handling og handlinger kan som være aktive eller passive, og de affødte oplevelser, af vores aktivitet, kan enten være gode eller dårlige.

Fire mulige handlings- og oplevelseskombinationer

De ydre fysiske handlinger og følelsesmæssige indre oplevelser er tæt forbundne. Begge dele sker med udgangspunkt i, hvordan vi oplever en situation eller en aktivitet. Nogle oplever måske det at gå en tur er negativt og spild, mens andre ikke gør. Andre oplever at en gå tur er noget godt og positivt. Lad os visualisere med fire mulige handlings- og oplevelseskombinationer:

Princip i Ressourcecoaching - Handling og oplevelsesmatrix

I ovenstående tabel ses en aktiv handling (figuren i bevægelse) og passiv aktivitet (sengen). Det der er afgørende her, er hvordan vi oplever de aktiviteter, vi vælger. Vi afgør selv, hvilke handlinger og oplevelser der er rigtige og gavnlige, og hvilke der ikke er. Det er gavnligt, at vi stræber mod oplevelser, der er positive for os, som markeret med grønt i tabellen. Uanset om vi vælger at være aktive eller passive i en given situation. Populært kan vi sige, at det er ikke gavnligt at være aktiv, hvis vi har brug for hvile. Så ville det være mere gavnligt at lave en passiv handling, der lader os op.

Du kan overveje om du har den rette balance mellem aktive og passive handlinger, og om du samtidig vælger nogle, som gavner dit ressourceniveau?

Det beskrevne princip i ressourcecoaching om, at du kan ikke lave ingenting, er med i min bog Trods dine begrænsninger.