Stress og mistrivsel - Hvorfor så sent

Jeg fik et yderst relevant spørgsmål fra en medarbejder i omsorgsbranchen nær slutningen af en individuel coaching. Det bed sig fast, gjorde mig nysgerrig og undrende. En simpel googlesøgning fortalte, at sygemeldinger grundet stress og mistrivsel kan koste kr. 50.000-100.000,- pr. medarbejder i direkte og indirekte omkostninger pr måned.

Jeg var lettere rystet over, at jeg ikke selv havde noget indlysende svar på et så relevant spørgsmål:

“Hvorfor sætter man ikke ind med at håndtere stress og mistrivsel og før det bliver til sygdom?”

Det siges også, at ca. 10 procent har symptomer på alvorlig stress hver dag. Det siges at nedsætte arbejdsevnen med 20-25 procent. Hertil følger et kølvand af manglende trivsel og mindre effektivitet, der kan brede sig som ringe i vande til familielivet og det sociale liv. Der er tilsyneladende meget at hente her.

Der er med garanti er masser af arbejdspladser der allerede har et godt arbejdsmiljø, hvor der aktivt tages hånd om stress og mistrivsel i tide, eller er i gang med at udvikle organisationen til det. Men den arbejdsplads, hvor medarbejderen var ansat, var tilsyneladende ikke der.

Det undrede mig, at det i dette tilfælde var på en arbejdsplads, hvor medarbejderne arbejde med omsorg for andre og hvor der manglede hænder. En underlig ambivalent tanke om, at jeg selv kan få brug for omsorg fra organisationer, der ikke i tide tager omsorg for deres medarbejder, når stress og mistrivsel pressede sig på. Det holdt mig fast i at gruble over spørgsmålet, for at finde svar og grublerierne gav følgende mulige svar:

Medarbejderne

  • Erkender først, at de er stresset og mistrives, når de er blevet syge.
  • Bliver ikke prioriteret, når de giver udtryk for stress og mistrivsel.
  • Oplever, at de ikke har indflydelse til at gøre noget anderledes.

Arbejdspladsen

  • Er ikke gearet til at fange og tage hånd om signalerne tidligere.
  • Er ikke klar over, at det er en mulighed at sætte ind tidligere.
  • Tror, at det er for dyrt og svært at sætte ind i tide.

Wibling Coaching - Billede der spørger om læser har en kommentarerHar du lyst til en dialog om dette, er du velkommen til at kontakte mig.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *