Forskellen på terapi og coaching

Hvad er forskellen på terapi og coaching?

 

Forskellen på Terapi og coaching - Hvad skal jeg vælge?Skal jeg vælge det ene eller det andet? Er det terapi eller coaching der er bedst for mig med min udfordring? Forvirret? Måske skal der i virkeligheden begge dele til?

 

OBS: En hurtig afgrænsning: Der findes mange former for terapi og coaching. I denne artikel er der fokus på samtaleformerne.

Terapi stammer fra græsk og betyder ifølge ordbogen opvartning, pleje, lindring, betjening og lignende, som fremmer ens velbefindende og ressourcer. Jeg bruger ofte ordene; at drage omsorg for det der har brug for healing. Coaching er engelsk og betyder træning og instruktion, der bringer os fra et sted i vigtige livsområder til et andet, og selvfølgelig til et bedre sted. Her bruger jeg dette til kort at beskrive hvad coaching er; at skabe positiv bevægelse og at træne bevægelsen. Så når vi kombinerer disse korte beskrivelser af terapi og coaching får vi:

”At drage omsorg for det der har brug for healing, og at skabe positiv bevægelse og at træne bevægelsen”.

Kombinationen af terapi og coaching virker umiddelbart til at være en mere hel måde at arbejde med sig selv på, end kun at arbejde med ren terapi eller ren coaching. Jeg er sikker på. at mange terapeuter, der overvejende arbejder ud fra en terapeutisk tilgang, også anvender elementer fra coaching og omvendt. Men det kræver stor erfaring eller grundig uddannelse, at mestre begge dele i den samme proces.

Det kan forskellen på terapi og coaching også være

I terapi forholder vi os bevidst, nysgerrigt og undersøgende til vores tanker og følelser, vores forhold til andre mennesker og lignende vigtige elementer i vores tilværelse. Vi ser på, hvordan vi kan lindre ubehagelige symptomer, svære følelser og tanker. Vi skaber forbindelse til at mærke, sanse og observerer, hvad det sker i og uden for os.

I coaching forholder vi os til, hvad vi gør med vores indre og ydre liv. Til hvordan vi kan støtte os selv og med udgangspunkt i vores situation og vilkår kan designe og forme en bedre tilværelse i forhold til vores ønsker, drømme og længsler. Coaching træner os til og lærer os, at pakke vores ressourcer og potentiale ud og styrke evnen til at handle og forandre situationer og tilstande.

Kombinationen er bedst

Forskellen på Terapi og coaching - Kombinationen er bedstHvis det virker, som om der er et vis overlap mellem terapi og coaching, er jeg helt enig. For mig overlapper begreberne hinanden, tager noget fra hinanden og måske er terapi og coaching på mange måder to sider af samme sag. To sider som ikke skal  skilles ad eller stå alene, men komplimenterer og styrke hinanden. Terapi og coaching kan give en synergieffekt i retning af én plus én er lig med tre.

Når jeg arbejder med mennesker og deres processer, er min erfaring meget ofte, at jeg ikke kan nøjes med blot at bruge terapi eller coaching. Det kan virker som at gå på et ben. Nogle vil gerne videre fra deres problem, men har, bag ved behovet for at kommet videre, i virkeligheden brug for at drage omsorg for sig selv, deres situation eller deres relationer først. Andre tror de har brug at drage omsorg for sig selv, situationen eller deres relationer, men hænger nærmest fast uden at komme videre. At kombinere terapi og coaching styrker processen, øger udbyttet og læringen. Mit ståsted er i hvert fald at:

Det bedste resultat får vi, når vi anvender både terapi og coaching i samme proces.

Jeg anvender terapi og coaching i flere af mine ydelser. Her kan eksempelvis nævnes parcoaching og parterapi, coaching for mænd. I ressourcecoaching, ungecoaching og stresscoaching anvendes coaching overvejende og terapien fylder mindre.

Tak fordi du læste med. Du er velkommen til at dele artiklen :-)

De bedste hilsner

Thomas Wibling

PS: Du kan læse mere om terapi her og coaching her. Du kan også læse min artikel om coaching, dens emner og oprindelse her.

Læs flere artikler med emner om parforhold, stress, empowerment og selvledelse her.