Brug længsler til et bedre parforhold - Parcoaching og parterapi

Grobunden for længsler vi tager med ind i parforholdet

Længsler siges, at komme inden fra os selv og giver sig til udtryk igennem vores sind, hjerte og følelser. Ved at være opmærksom på det vi har savnet, higer efter eller har et dybt ønske om, kan vi finde brændstof til at gentænde gnisten i parforholdet og til mere kærlighed. Denne artikel “Brug længsler til et bedre parforhold” giver anvisninger hertil.

Vores længsler kan udspringe fra vores fortid. Måske fik vi ikke den anerkendelse eller kærlighed, vi havde brug for da vi var børn eller unge. Måske blev vi ikke lyttet til og set i tilstrækkelig grad eller måtte springe barndommen over og blive voksne hurtigere end hvad godt er. Årsagerne som længslerne udspringer fra, er individuelle. Fælles for årsagerne kan være i vi stadig forsøger at få dækket behovene. Vi forsøger måske fortsat at få anerkendelse og kærlighed nok, blive lyttet til og set i tilstrækkelig grad eller at få lov at være barn igen.

Længsler er et ønske om at komme væk fra noget og henimod noget bedre eller et udækket behov. Vi længtes efter at dække over et savn eller en mangel i livet. Herved kan længsler bliver til faktorer der motivere os at for at bevæge os fra noget til noget andet. Længsler kan være kilde til smerte eller glæde i livet. Smerte hvis vi ikke får det vi længes efter og forventningsfuld glæde fordi vi ønsker noget, også selvom vi stræber efter det uden at nå frem.

Nogle længsler kan aftage eller forsvinde i perioder. Andre kan vende tilbage og sætte gang i behovet for at blive opfyldt og draget omsorg for på ny. Dette gentages sig indtil længslerne er healet og sluppet, og nogle længsler lever vi med hele livet og løbende forsøger at opfylde.

Parforholdet som aktivator for længsler

Et varmt parforhold, som bygger på gensidig kærlighed og tiltrækning, er motorvejen til at aktivere vores længsler og til at opfylde dem. Der er ikke noget bedre end at blive anerkendt og elsket, lyttet til og set eller at være barn, sammen med den eneste ene, den vi elsker og føler os særlig hengivet til. Af samme årsag er et sådant parforhold kilde til at opfylde vores længsler. Når det sker, føler vi os forbundet, levende, tilfredse og fuld af glæde. Omvendt, hvis parforholdet ikke opfylder vores længsler, opstår der afstand, utilfredshed og mistrivsel, og længsler kan blive til kilde til svære og frustrerende konflikter.

Eksempel længsler i parforholdet

Parforholdet er et sted hvor vores længsler udfolder sig på godt og ondt. At kende og at være opmærksom på hinandens længsler, er en vej til et romantisk parforhold fyldt med kærlighed. Men det kan kræve opmærksomhed og nysgerrighed, at opdage længsler fordi de ofte er gemt under ord og adfærd.

Her er nogle eksempler på situationer, som har udækkede længsler liggende under sig, og som kan munde ud i konflikter i parforholdet. Eksemplerne er udsagn den ene part siger til den anden:

  • Hvorfor er det altid mig der skal gøre alting.
  • Du bruger aldrig tid på os.
  • Vi er for meget sammen. Jeg har brug for alenetid.
  • Familien fylder for meget og jeg har for lidt tid.

Brug spørgsmål til at nå længslen

Med de rette spørgsmål og nysgerrighed kan vi blive opmærksom på de bagvedliggende længsler. Her kan vi anvende spørgsmål som:

  • ”Hvad har du brug for?” og
  • ”Hvad længes du efter?”.

Spørgsmålene hjælper os til at grave bevidsthed om, hvad der egentlig bliver sagt, og hvad længslen går ud op. Det kan se således ud, hvis vi forsætter med udsagnet: ” Hvorfor er det altid mig der skal gøre alting.”

Første spørgsmål: ”Hvad har du brug for?”

Eksempel på svar: ”Jeg har brug for hjælp til de ting jer gør, så der ikke er så meget jeg skal.”

Andet spørgsmål: ”Hvad har du brug for?”

Eksempel på svar: ” At vi er fælles om det der skal gøres.”

Tredje spørgsmål: ” Hvilken følelser ville det give dig?”

Eksempel på svar: ”At jeg føler samhørighed, fællesskab og elsket.”

Svarene er eksempler og vil selvfølgelig variere fra person til person afhængig af individuelle længsler. Men uanset længslerne bliver vi mere bevidst om, hvad der ligger bag vores første umiddelbare og måske bebrejdende udsagn. Denne bevidsthed kan vi bruge til at navigere fordi konflikter og afstand.

Det er nok ikke mange det synes det er rart at få at vide at vores partner gør alting. For det første er det sikkert ikke helt sandt. For det andet kan den partner udsagnet er henvendt til have samme oplevelse, og så er der grundlag for konflikt. Måske en konflikt om hvem der har ret og afstanden øges og lysten til hinanden fordamper.

Brug længsler til et bedre parforhold

Længslerne kan styrke kærligheden. Det er mere kærligt og hjælpsomt at vi taler om, hvad vi har brug for at opleve samhørighed, føle fællesskab og være elsket (svaret på spørgsmål 3). Det er mere behageligt at blive bedt om at hjælpe med at drage omsorg for en længsel, og hjælpe sin partner med at føle samhørighed, fællesskab og kærlighed, end at få at vide at man ikke laver nok.

I et konfliktfyldt parforhold, er det svært at bemærke de underliggende længsler. Ofte fordi vi er fanget i følelsernes vold. At blive opmærksom på underliggende længsler kræver, at parforholdet holder konflikten nede eller lærer af en overstået konflikt, når der er ro på igen. Så er det lettere at se de dybere længsler og behov.

Det kræver træning og tålmodighed, at mestre dette men det gode kommer mange gange tilbage i form af kærlighed, romantisk og et stærkere parforhold, som er smukt og nærende. Det er en skøn rejse og hvis I vil gøre jeres rejse lettere og bedre, kan I læse mere om parcoaching og parterapi her.

Tak fordi du læste med.

De bedste hilsner

Thomas Wibling

 

Læs flere artikler med emner om parforhold, stress, empowerment og selvledelse her.

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] mere om at bruge længsler til et bedre parforhold […]

Kommentarer er lukkede.