Sommerferie og problemer i parforholdet

Sommerferien kan få problemerne i parforholdet ud i solen

Sommerferie og problemer i parforholdet kender mange til. Sommerferien er en tid, hvor mange af os ser frem til at slappe af og nyde livet uden hverdagens forpligtelser. Det er en tid, hvor vi kan genopdage vores kærlighed og romantiske tiltrækning til vores partner. Desværre kan ferien også være en tid, hvor konflikter og problemer i parforholdet forværres. Det kan føre til øget stress og i nogle tilfælde kan ende med skilsmisser.

Ifølge Parterapeut og stresscoach Thomas Wibling er sommerferie og problemer i parforholdet et kendt fænomen. Behovet for professionel hjælp stiger i månederne efter, at mange danskere vender tilbage fra ferie. Særligt i forhold til udfordringer med stress og i parforholdet. Ferien kan blive en konfrontation med virkeligheden og tvinge os til at se vores parforhold og vores partner i et nyt lys. Pludselig kan vi mærke os selv og hinanden på en anderledes måde og se, at vores relation er blevet påvirket af hverdagens hektiske rutiner og manglende tid og opmærksomhed på os selv og vores partner.

Men hvorfor opstår der ofte problemer i parforholdet igennem og efter sommerferien? Og hvordan kan vi undgå at blive en del af statistikken over skilsmisser efter ferien? Dette og meget mere vil vi undersøge i denne artikel.

Årsager til sommerferie og problemer i parforholdet

Som tidligere nævnt kan ferien være en konfrontation med virkeligheden, hvor vi ser vores parforhold og vores partner i et nyt lys. Det kan være en tid, hvor vi opdager, at vi ikke længere elsker vores partner på samme måde som før, eller hvor konflikter og problemer i parforholdet forværres. Men hvorfor opstår disse udfordringer ofte i ferien?

Ifølge Thomas Wibling skyldes det ofte, at parret ikke har talt om og håndteret de underliggende frustrationer og vigtige emner, som kan være undertrykt i længere tid af f.eks. arbejde, uddannelse, børn og fritidsinteresser. I hverdagens travlhed og stress er der ofte ikke tid til at reflektere over vores forhold og vores egne behov. Vi bliver fanget i en rutine, hvor pligterne og arbejdet fylder det meste og fokus på at mærke efter og lytte til os selv og vores partner kan blive skubbet i baggrunden, hvilket trækker romantikken og kærligheden ud af forholdet.

En anden årsag til problemer i parforholdet efter ferien er forskelle i forventninger til ferien og parforholdet. Hvis den ene part har store forventninger til ferien, mens den anden ikke har så høje forventninger, kan det føre til konflikter og skuffelse. Det samme gælder forventninger til parforholdet generelt. Hvis den ene part forventer mere tid og opmærksomhed fra den anden part, kan det føre til konflikter og frustrationer.

Endelig kan udfordringer i parforholdet efter ferien skyldes manglende kommunikation og manglende tid til hinanden. Hvis vi ikke taler åbent og ærligt med hinanden om vores følelser, behov og forventninger til forholdet, kan det føre til misforståelser og konflikter. Hvis vi ikke prioriterer tid til hinanden og til at pleje kærligheden og romantikken, kan det føre til afstand og manglende tilfredshed i forholdet.

Sådan kan du styrke dit parforhold i ferien

Selvom ferien kan være en udfordring for vores parforhold, er der heldigvis også mange måder, hvorpå vi kan styrke vores forhold i ferien.  Og undgå at blive en del af statistikken over skilsmisser efter ferien. Her er nogle konkrete tips til, hvordan du kan styrke dit parforhold i ferien:

1. Tal åbent og ærligt med hinanden

Kommunikation er nøglen til et godt parforhold. Tal åbent og ærligt med hinanden om jeres følelser, behov og forventninger til forholdet. Lyt aktivt til hinanden og vis interesse for hinandens perspektiver. Hvis der opstår konflikter eller udfordringer, så tal om dem og find løsninger sammen.

2. Prioriter tid sammen

Vælg bevidst tid til hinanden i ferien. Planlæg fælles aktiviteter, gå på dates og vis interesse for hinandens interesser og liv. Det kan være en god idé at lave en liste over ting, I gerne vil opleve og gøre sammen i ferien, så I er sikre på, at I får brugt tiden sammen på en meningsfuld måde.

3. Skab balance

Det er vigtigt at finde en balance mellem arbejde, familieliv og tid til jer selv. Prioriter tid til at pleje kærligheden og romantikken. Husk også at tage tid til at pleje jeres individuelle behov og interesser. Det kan være en god idé at lave en plan for, hvordan I fordeler jeres tid i ferien, så I begge føler jer tilfredse og glade.

4. Fokus på kærligheden

Gør bevidste handlinger for at vise din kærlighed og værdsættelse over for din partner. Giv f.eks. kærlige komplimenter, vis fysisk nærhed og vær opmærksom på de små ting. Det kan være en god idé at lave en liste over ting, du kan gøre for at vise din kærlighed og værdsættelse over for din partner, så du altid har inspiration til at skabe kærlig og romantisk tiltrækning.

5. Søg hjælp i tide

Hvis I oplever udfordringer, som I ikke selv kan løse, så tøv ikke med at søge professionel hjælp. En parterapeut kan hjælpe og træne jer til at kommunikere bedre og finde løsninger på det, der slukker kærligheden og øger afstanden mellem jer.

Opsumering af ferien og parforholdets udfordringer

Sommerferien kan være en tid, hvor vi genopdager vores kærlighed og romantiske tiltrækning til vores partner. Det kan også være en tid, hvor sommerferie og problemer i parforholdet er en kilde til mistrivsel for parret. For at undgå at blive en del af statistikken over skilsmisser efter ferien, er det vigtigt at tale åbent og ærligt med hinanden, prioritere tid sammen og skabe balance mellem arbejde, familieliv og tid til hinanden. Gør bevidste handlinger for at vise din kærlighed og værdsættelse over for din partner. Søg hjælp i tide, hvis I oplever udfordringer, som I ikke selv kan løse. På den måde kan ferien blive en tid, hvor I styrker jeres parforhold og genfinder kærligheden og romantikken.

 

Læs flere artikler med emner om parforhold, stress, empowerment og selvledelse her.