10 enkle veje til glæde og lykke

Tavsheden melder sig, når jeg spørger publikum til mine foredrag og kurser, om hvilke 10 enkle ting der gør dem glade. I bedste fald kommer der kun ganske få svar. Så selv om de fleste af os konstant søger glæde, tyder det på, at vi ikke er særlig bevidste om, hvad der får lykkebarometeret til at skyde i vejret, og hvor let det kan være. Så her er 10 enkle veje til glæde og lykke.

Vi tror måske, at det er de store ting som nyt job, en kæreste, flere penge, et godt udseende, der får os til ha’ det rigtig godt. Det er naturligvis også kilder til lykke, men en glæde som kan forgå med tiden: Den nye bil går fra at være kilde til lykke til, at være den bil vi har og en kilde til omkostninger. Den dejlige kæreste går fra at være en kilde til forelskelse og dejlige følelser til, at være kilde til frustration og ensartethed.

Selv om det er store og vigtige områder for os, er de alligevel flyvske og kan gå fra lykke til stress.

>> Vores livskvalitet er summen af alle de små ting, der gør os lykkelige.
Jo flere der er – og jo mere vi er bevidste om dem – jo højere niveau vil lykkebarometeret være på.  <<

Indre og ydre lykke

En lykke der er afhængig af noget uden for os – fra ting eller andre mennesker – er flyvske. De der delvis er uden for vores indflydelse. Jeg har flere gange forsøgt, at finde lykke i noget som delvis var uden for min indflydelse, men balancen mellem udbyttet af lykke og omkostninger var skæv. Det krævede for meget. Uanset hvor meget jeg ønskede det, kunne jeg ikke kontrollere og styre det, som  jeg har delvis eller ingen indflydelse på.

Eksempelvis kan vi ikke tvinge den vi elsker til at være sammen med os. Vi kan ikke fastholde vores gode job, hvis jobsituationen ændrer sig. Vi kan ikke tvinge vores nærmeste til at holde jul sammen med os. Er vores glæde afhængig af dette, er vores glæde flyvsk og ustabil. Vi kan risikere at miste den og hvis vi stadig vælger, at finde glæde af disse veje, vil det ofte kræve meget, at få lykkebarometeret op igen. Du kan spørge dig selv, om det du fokuserer på, gør dig:

>> Mind Full eller Mindful <<

Gør det dig ”Mind Full” (skaber uro i dit sind) er du på gale vej. Heldigvis er der mange små og banale ting, som bringer os i den rigtige retning. Ting som gør os glade og samtidig er enkle og helt inden for vores indflydelse. Ydermere forebygger de stress og afhjælper depression. Kunsten er, at blive bevidst om dem og at bruge dem i hverdagen.

10 enkle veje til vedvarende glæde og lykke:

 1. Om morgenen når du vågner, ønsk dig selv en fantastisk dag. Forvent en rigtig god dag, uanset hvordan du tror dagen bliver.
 2. Læg mærke til hvor meget godt og smukt der er omkring dig. Sæt pris på de små glæder i livet, og fremhæv dem for dig selv og andre.
 3. Mærk din taknemmelighed over det gode der er i dit liv.
 4. Tænk på én du holder af, og mærk hvor godt det føltes.
 5. Fokuser på din vejrtrækning. Mærk hvordan dyb vejrtrækning, der går helt ned i maven, er godt for dig.
 6. Lav en liste med det du ønsker dig af livet og forestil dig, at det allerede er en del af dit liv.
 7. Smil med både øjne og mund så tit som muligt. Mærk det som om smilet kommer inden fra, også selvom der ikke er noget at smile af.
 8. Forstil dig at din krop griner og fornem hvordan følelsen breder sig i din krop, også selvom der ikke er noget at grine af.
 9. Sig til dig selv, at du elsker og værdsætter dig selv, gerne mens du ser dig selv i et spejl.
 10. Mind dig selv om de tre bedste ting, der er sket i dag, hver aften inden du ligger dig til at sove.
 11. (Find selv på flere eller nogle der passer til dig).

Disse enkle lykkeaktiviteter er grundlæggende ingredienser til glæde og lykke. De store og flyvske ting er krydderierne, som du kan tilberede sammen med dine grundingredienser. Forstil dig, at du skal tilberede en anretning, hvor du kun har krydderierne til din rådighed. Ville det overhovedet være spiseligt? Måske ville det dufte vidunderligt, men ville det ikke være uappetitligt, at sætte tænderne i? Det ville sikkert være en overfladisk anretning. De grundlæggende ingredienser er konsistensen og appetitten i dit liv og krydderierne er til, at nuancere dit liv.

Det er naturligvis forskelligt, hvordan vi hver især hæver vores barometer for glæde og lykke, men vi har alle det til fælles, at:

>> Det er også de små gode ting i hverdagen der har en positiv indflydelse på vores livskvalitet <<

Det koster kun lidt tid

Brug et par minutter på at notere små enkle ting, der gør dig glad og hæver netop dit lykkebarometer. Skriv dem gerne ned og gør én, to eller tre af dem hver dag. Nøglen til en positive udvikling på dit barometer, er ikke at gøre en masse på kort tid. Det er at gøre lidt ofte – og helst hver dag. Øv dig i, at mærke, nyde og sanse dine enkle lykkekilder. Den lykke du oplever her, er meget mere værd end en nogen som helst overfladisk lykke, som er uden for vores fulde indflydelse.

God fornøjelse!