Lær om tryg tilknytning, sikker tilknytning, sund tilknytning - Wibling Coaching

Tryg tilknytning (kaldes også sikker tilknytning og det trygge tilknytningsmønster)

Har du grundlæggende tillid til betydningsfulde relationer og til din partner og deres hensigter? Har du fornemmelse for dine følelser og behov? Og kan du trygt udtrykke dem? Så har du sandsynligvis en tryg og sikker tilknytningsstil.

Dette indlæg om tryg og sikker tilknytning giver idéer og inspiration til at værne om og styrke trygt tilknytningsstil. Denne tilknytningsstil anses for at være sund og harmonisk for både individet, parforholdet, betydningsfulde relationer og romantisk forhold. Trygt tilknytningsmønster svarer til mindre stress og færre konflikter end andre tilknytningsmønstrer.

Tryg tilknytningsstil er én ud af fire grundlæggende tilknytningsstile. De tre øvrige er undvigende tilknytning, ambivalent tilknytning og desorganiseret tilknytning.

Hvordan tryg tilknytning dannes

Opfattelsen er, at trygt tilknytningsmønster udvikles fra den tidlige barndom og at barnet fra en tidlig alder har oplevet, at følelser og behov betyder noget og er blevet taget alvorligt. De er blevet taget alvorligt af forældre og andre betydningsfulde voksne. Og relationen til disse voksne har følelsesmæssigt været præget af omsorg opmærksomhed og nærvær.

Unge og voksne med trygt tilknytningsmønster har typisk:

  • En god fornemmelse for, hvad deres nære tænker og føler, og hvorfor de reagerer, som de gør.
  • Tillid og går ud fra at andre har gode intentioner.
  • Et højt selvværd og føler at de er værd at elske.
  • Mod til vise sig sårbare og hengive sig i nære forhold.
  • Let ved at indgå i betydningsfulde og romantiske forhold uden frygt for at blive afvist, forladt eller miste sig selv.
  • Let ved at tilgive, undskylde og række ud ved konflikter.
  • Evnen til at at være opmærksom på både andre og sig selv.
  • Evnen til at være selvstændige samtidig med, at de ikke er bange for at have brug for andre.

PS: Kender du ikke din primære tilknytningsstil, kan du tage denne tilknytningstest og lære din tilknytningsstil bed re at kende.

Artiklen indeholder

Denne artikel beskriver tryg tilknytning og udforsker:

  • Hvordan tryg tilknytningsstil udvikling og øges.
  • En liste med gode råd til at dyrke og styrke tryg tilknytning.

Genkend og styrk tryg tilknytningsstil

At genkende, øge og styrke den trygge tilknytning er sundt og gavnligt, særligt hvis du overvejende er præget af et af de andre tre ovenstående tilknytningsstile (undvigende, ambivalent eller desorganiseret tilknytning). Skulle du allerede være præget af tryg tilknytningsstil, kan du alligevel få positive og sunde fordele ved at genkende, øge og styrke din trygge tilknytning endnu mere.

Du kan også bruge listen at tjekke om du rent faktisk har tryg tilknytningsstil, hvilket du sandsynligvis er, hvis du genkender de fleste udsagn hos dig selv. Listen kan også anvendes til at få idéer til yderligere fokus og træning af tryg tilknytningsstil.

Tjekliste med tegn på tryg tilknytning

Leg med og svar på om du:

Genkender du flere af udsagnene ovenfor, er du sandsynligvis præget af et trygt tilknytningsmønster.

At få øje på tryg tilknytning

At bemærke ens tilknytningsmønstre og -adfærd er lettest, når vi har rolige og trygge situationer og perioder. Når vi er følelsesmæssigt kapret, stresset, utrygge og lignende omstiller vores hjerne sig automatisk ageren og adfærd, som ofte er ubevidste og vaneagtige. Det er et en svær tilstand for hjernen, hvis vi samtidig ønsker at have kapacitet til at observere vores mønstrer og vaner.

Læs artikel om den 3 delte hjerne og stress og lær om hjerne.

Med ønske om tryg tilknytning, tak for nu

Tak fordi du læste med og rigtig tryg rejse mod tryggere tilknytning, Jeg ønsker du bliver tryggere i dine nære relationer og sammen med dig selv. Har du spørgsmål, kommentarer eller andet så kontakt mig gerne.

Er du og din partner et sted, hvor I har brug for en par- og relationsterapeut for at komme videre, er du også velkommen til at kontakte mig.

Læs også om 6 trin til at finde dit tilknytningsmønster.

Med ønske om tryg tilknytning

Thomas fra Wibling Coaching