Hold øje med dit energiforbrug

“Jeg har ikke energi til alt det jeg har planlagt. Jeg er træt og kan næste ikke komme i gang med det jeg skal” lød det fra én jeg havde i coachingforløb. Det er langt fra første gang at dette kommer frem i mine forløb. I sådanne situationer spiller jeg ofte et værktøj på banen, som jeg vil præsentere herunder.

At få den rette balance i sin planlægning handler naturligvis om prioritering og valg, men det handler også om at planlægge efter energi fremfor tid. Alt for mange mine kunder gør det omvendte, og det betyder ikke noget at du har alverdens tid, hvis du ikke har energien. Så må du bruge dit energiniveau som udgangspunkt for din planlægning – ikke tiden.

>> Det nytter ikke noget at planlægge efter tid, hvis du ikke har energi <<

Inden du går i gang med at planlægge ud fra dit energiniveau, kan det være gavnligt først at få et overblik over, hvad du bruger din energi på. Derefter vil det være lettere at rydde op  i den måde du bruger din energi på og skabe en balance, der øger din energi plads. Det giver samtidig en oplevelse at, at det er dig der disponerer over din energi og din tid, og ikke energien og tiden, der disponerer over dig.

At disponere din energi handler om at styre tanker, følelser, aktiviteter og situationer efter den energi, du har. Det handler om at finde den rette balance mellem det, der:

  1. Kræver meget energi.
  2. Kræver lidt energi.
  3. Giver dig ny energi.

Lav din egen øvelse

Du kan se det arbejdsark jeg bruger nederst i artiklen. Her er også et link til arket, som du er velkommen til frit at printe ud og anvende.

Skriv det, du kommer i tanke om i skema. Skriv hellere for meget end for lidt. Du kan altid justere senere. Hvis du mangler idéer til håndtering af en observation, sætter du et spørgsmålstegn. Du kan altid vende tilbage til observationen senere og se, om du kan finde en løsning. Vær åben for, at der nogle gange er meget at skrive ind, mens der andre gange ikke kommer ret meget. Se det som en kreativ, legende proces, hvor du stille og roligt tømmer dit hoved inde i skemaet.

Når du laver øvelsen, skal du ikke være så optaget af, om du skriver lige meget i alle felterne, eller om du får noteret helt korrekt i forhold til, om det er tanker, følelser, aktiviteter eller situationer. Skemaet er blot til at hjælpe dig med at fokusere bredere og få flere relevante oplysninger med. Stil dig selv spørgsmål som:

  • Hvilke tanker, følelser, aktiviteter og situationer dræner mig meget for energi?
  • Hvilke tanker, følelser, aktiviteter og situationer dræner mig lidt for energi?
  • Hvilke tanker, følelser, aktiviteter og situationer giver mig energi?

Når du har skabt et overblik, er næste skridt, at du vælger, hvor du vil sætte ind først for at øge din energi.

Øg langsomt dit energiniveau

Vælg eksempelvis én, to eller tre ting, du ønsker at starte med at forbedre. Start med noget, som er let for dig at arbejde med, så du kommer godt i gang. Det handler ikke om, at du skal gøre en hel masse på samme tid. Det handler om, at du i takt med din energiforøgelse forbedrer nye områder, så du roligt og vedvarende øger dit overskud og dine ressourcer.

Her er eksempler på spørgsmål kan du bruge:

  • Hvordan kan jeg få denne grønne aktivitet til at fylde lidt mere?
  • Hvordan kan jeg få denne gule aktivitet til at fylde lidt mindre eller fjerne den?
  • Hvordan kan jeg få denne gule aktivitet til at fylde lidt mindre, fjerne den eller gøre den mindre rød?

Gør det gerne til en rutine at evaluere dit energiforbrug. Eksempelvis én til to gange om ugen, hvis du har et meget lavt energiniveau, og én til to gange om måneden, hvis du har en del energi.

Hold øje med dit energiforbrug ved at klikke på billedet af arbejdsarket herunder, får du det som pdf-fil du frit kan udskrive og bruge. Arket anvendes ofte i ressourcecoaching, som du kan se om her: Ressourcecoaching.

Energidisponering - Hold øje med dit energiforbrug

 

2 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Principperne og redskaberne har anvendes også i Ressourcecoaching, når det er relevant. Du kan få mere inspiration om energidisponering her. […]

  2. […] Er du klar til at starte din personlige energisdisponering, kan det være en fordel at ligge ud med at skabe et overblik over den måde du bruger din personlige energi på. Et forslag er at dele dit energiforbrug op i rød, gul og grøn. Få let inspiration og redskaber til det her. […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *