Vi med funktionsnedsættelse har ofte nederlag i bagagen. Nederlag, som netop opstår fordi, vi har denne funktionsnedsættelse. Det giver ikke umiddelbart mere overskud på tro-mere-på-dig-selv-kontoen, og nederlagene kan skubbe os ind i et mønster, hvor det er svært at fremhæve det positive og at rose sig selv.

 

Nogle holder sig selv tilbage ved at tænke på, hvad de ikke kan. Andre har travlt med at tale dårligt om andre, der har succes. Det kan virke, som om, at det næstbedste, efter at man ikke selv oplever tilstrækkeligt med succes og tro på sig selv, er at fremhæve andres fiaskoer, og det de kunne være bedre til.

Ville det ikke være langt sjovere, hvis vi rettede vores opmærksomhed mod at rose os selv (og andre) for det, vi er gode til?

Du har måske oplevet mange nederlag og afvisninger på grund af din funktionsnedsættelse eller oplevet, at dit den har begrænset dig i at gøre eller opnå det, du vil. Måske har du oplevet, at andre af den grund ikke tror på dig, eller haft ubehagelige oplevelser, som gør, at du ikke tror så meget på dig selv. Dine ubehagelige oplevelser har måske gjort, at du er blevet mere fandenivoldsk i retning af “Nu skal jeg vise dem, at jeg kan”. Men hvorfor skulle du ikke tro mere på dig selv? Hvorfor skulle du ikke være fyldt med selvværd?

Forestil dig en person som udstråler selvværd og en tro på sig selv. Du kan nærmest se det på personen, om så det er elitesoldaten, sportsmanden, forretningsmanden, eller hvem du måske forestiller dig. Forestil dig nu, at du står ved siden af vedkommende og at du skal udpege den sejeste af jer to. Vil du så pege på dig selv eller på personen, der står ved siden af dig?

Hvad enten du vælger dig selv eller den, du er oppe imod, så er det måske det rette valg du tager – men tænk lige over følgende: Tænk på personen der står ved siden af dig, som ikke har en funktionsnedsættelse og måske er rigtig stærk, fordi vedkommende ofte står overfor nogle store og svære arbejdsopgaver. Disse krævende opgaver står han kun overfor når han er på arbejde, ikke når han har fri.

Du skal slås med din funktionsnedsættelse konstant og sandsynligvis hele livet. Du skal slås med situationer, hvor din funktionsnedsættelse gør hverdagen vanskelig for dig. Du kan ikke lægge dit funktionsnedsættelse fra dig og holde fri fra den på samme måde som den person du forstiller dig, holder fri fra arbejdet.

Så hvis du tænker nærmere over dette, hvem er så nu den sejeste? Dig eller personen, der står ved siden af? Uanset om du mener, at det er dig eller personen, der er den sejeste, skylder du dig selv at rose og anerkende dig selv for, at du klarer den udfordring det er at leve med en funktionsnedsættelse. Hvad enten den er stor eller lille, og om det er et handicap, en sygdom eller lignede.

Ønsker du et e-kursus med inspiration og strategier til at håndtere funktionsnedsættelse bedre? Klik her