Rigtig mange personer vil ændre vaner. De vil stopper med en dårlig vane eller ændre den til en bedre vaner. De vil lære vaner som giver succes for andre. Men de færreste ændrer rent faktisk deres vaner.– Artiklen er den femte i en række på seks artikler om Nysgerrighed: En nøgle til succes

Hvis du kunne ændre dine dårlige vaner til vaner der bringer dig mere af det du ønsker, ville det så ikke være meget bedre end det er nu? Er vi hudløs ærlige, ville det nok være tilfældet for langt de fleste af os. En af de mest oversete nøgler til at få mere succes via vores vaner er, at være nysgerrige omkring de vaner vi har.

Vi er ikke nysgerrige nok med hensyn til hvordan det kan være at vi på et eller andet tidspunkt besluttede os for, at vi nu ville gøre en given adfærd til en vane. Vi kan med fordel være nysgerrige med hensyn til:

  • Hvordan det kan være at jeg har denne vane?
  • Hvilke behov er det i virkeligheden vanen dækker hos mig?
  • Hvad beskytter vanen mig mod?
  • Hvad ville være det værste der kunne ske, hvis jeg gjorde noget andet?
  • Hvad kunne jeg gøre der er sjovere og bedre?

>>Vaner udgør op mod halvdelen af årsagen til at vi ikke når vores mål.<<

Citat: Torben Vise

Vi kan ændre vaner med viljestyrke og vedholdenhed. Det er vejen til succes for nogle. Desværre er der mange af os der må opgive “kampen” i det lange løb. Dels fordi det ofte er svært at holde sig fra det ved ikke må, og dels fordi vi ikke erstatter den gamle vane med en ny og bedre.

At stille spørgsmål til vanen, åbner op for afklaring og indsigt. Vi lærer os selv bedre at kende, og kan bruge dette kendskab kan vi bruge til ikke at falde tilbage. Lad os tage et eksempel:

Forestil dig en person der har en dårlig spisevane. En spisevane vedkommende gerne vil af med. Vedkommende kunne selvfølgelig bare lukke munden og så er den en vinkel. Men de fleste der prøver denne metode, oplever at deres indre higer efter det de ikke må spise. Vedkommende kunne i stedet for spørge ind til vanen, og søge afklaring og indsigt:

Spørgsmål: Hvordan kan det være at jeg har denne vane?
Svar: Jeg oplever en form for trøst når jeg spiser.

Spørgsmål: Hvilke behov er det i virkeligheden vanen dækker hos mig?
Svar: Fordi jeg føler mig ensom og den følelse forsvinder når jeg spiser.

Spørgsmål: Hvad beskytter vanen mig mod?
Svar: At acceptere min ensomhed og må gøre noget ved det.

Spørgsmål: Hvad ville være det værste der kunne ske, hvis jeg gjorde noget andet?
Svar: At jeg må gøre noget andet for at dække mit behov for ikke at føle mig ensom.

Spørgsmål: Hvad kunne jeg gøre der er sjovere og bedre, og som samtidig dækker mit behov for ikke at føle mig ensom?
Svar: (Find selv på forslag til dette).

Note: Du kan frit bruge andre spørgsmål. Det vigtige er, at de gør dig mere bevidst om din vane og at de bringer dig nærmere en bedre løsning.

Når vi har fundet en løsning der på en bedre måde erstatter den gamle vane, er det lettere at forsætte med den nye løsning – fordi den er sjovere og bedre!

Når vi spørger ind til vores vaner, kommer svarene ikke altid med det samme. Det er faktisk mere undtagelsen end reglen. Svarene kommer ofte senere – og af og til når du mindst venter det. Så stil dig selv et afklarende spørgsmål (stil det gerne flere gange) og vent så på svaret.

Du har sikker oplevet at du ikke kan komme i tanke et navn. Pludselig, længe efter at du forsøgte at fremkalde navnet, dukker det op samtidig med at du er i gang med noget halt andet. Dit indre arbejder videre med at finde svar på dit spørgsmål selv når du ikke tænker på det. Så hav tillid til at det kommer når det er parat til at dukke frem i din bevidsthed.

Dem der får succes med deres vaner, er dem der bliver ved med at tune deres dårlige vaner til bedre, og du vil opleve at jo oftere du ændrer vaner, jo lettere bliver det.

Du kan læse mere om vaner her: Snyd dine vaner og få bedre resultater og Ændrer vaner effektivt med mentale øvelser

Vent ikke til livet tvinger dig til nye vaner. Gør noget inden.