Relationer er noget af det vigtigste for os alle. En forudsætning for vores trivsel, velvære og sundhed. Men hvad kan vi gøre for at styrke området og få mere succes med vores relationer?

– Artiklen er den første i en række på seks artikler om Nysgerrighed: En nøgle til succes.

Samspillet med andre, eksempelvis familie, partner, kollegaer, venner, samarbejdspartnere, foregår for mange af os uden, at vi tænker nærmere over det. Men på enkle og interessante måder kan vi lettere skabe nye relationer og styrke dem vi allerede har på en sådan måde, at vi får det bedre.

I artiklen her vil du få tips til hvordan du let og enkelt tiltrækker nye relationer og styrker dem du allerede har. Så er du ikke så sårbar når du er nød til at bryde med nogle af dine relationer – det giver plads til nye, hvis du værner om dem der byder sig.

Du har sikkert mødt mennesker der taler meget og måske så meget, at du oplever relationen som om at vedkommende ikke er interesseret i at høre noget fra dig. At vedkommende nærmest kun ønsker at høre sig selv tale og glemmer at vi har to øre og én mund, og at vi skal bruge dem alle tre lige meget (læs mere om det her: Er din oplevelse sand?).

Det er ikke en særlig god strategi hvis du gerne vil skabe nye relationer og styrke dem du har. Relationerne vil i disse tilfælde ofte føles som skæve relationer, hvor der ikke er ligevægt mellem at give noget af sig selv og få noget fra den anden. Den der taler kan opleves som drænende for relationen og med manglende interesse for den anden part. Langt de fleste af os kan lide at blive lyttet til. Det er vigtigt at huske, at sådan har andre det også.

Husk tilbage på en tidligere oplevelse, hvor du havde en rigtig god relation. Det er ligegyldigt om det er privat eller professionelt. Du vil sikkert kunne genkende det at i begge:

 • Var interesseret i hinanden.
 • Gav plads til at lytte og tale (at der var balance i jeres samtale).
 • Var nærværende og lyttende.
 • Spurgte ind til det i talte om og stillede uddybende spørgsmål.

En relation der indeholder samtaler med disse elementer er givende. De giver noget som vi ofte kan bruge samtidig med at vi får mulighed for, at dele ud af os selv – en behagelig blanding der bringer os ny viden og refleksion over den vi allerede har – ofte uden at der tales forbi hinanden.

Selv har jeg udvalgt og øvet nogle adfærdsmøntrer, som jeg bruger til at skabe og styrke mine relationer. Jeg har haft gode resultater med dem, og har erfaret at de kan bruges til at møde alle – også din partner og dine børn:

 1. Bliv oprigtigt nysgerrig og interesseret i andre mennesker.
 2. Smil og vis andre at du hører dem.
 3. Brug deres navn (vores eget navn er det mest betydningsfulde ord for os).
 4. Vær en god lytter og opmuntre andre til at tale om dem selv.
 5. Tal om den andens interesser.
 6. Få den anden til at føle sig betydningsfuld – gør det naturligt og oprigtigt.
 7. Bed om oplysninger som i kan bevare kontakten (visitkort, social medie, mail osv.) – gælder ikke din partner

Det er med inspiration i bogen ‘Vind venner, Indflydelse og fremgang’ giver forfatteren Dale Carnegie, jeg har valgt ovenstående punkter. I bogen giver forfatteren en række gode råd til, hvordan vi skaber gode relationer og fremmende samtaler.

Vær forsigtig med bare at komme med gode råd til andre der har udfordringer. Vær forsigtig med at bryde ind med hvad du selv har gjort eller oplevet når én anden er ved at fortælle noget. Det handler ikke om at være klogest, havde oplevet mest eller være bedre. Det handler om at skabe gode, nærende og givende relationer – om at være nysgerrig i andre.

Er du interesseret i bogen kan du læse mere om den her: Vind venner, fremgang og indflydelse.