Nysgerrighed er nøglen til læring. Uden nysgerrighed er vi ikke åbne for læring. Uden læring får vi ikke mere indsigt og kreativitet – en faldgruppe for lykke og succes.

– Artiklen er den anden i en række på seks artikler om Nysgerrighed: En nøgle til succes.

Alligevel er vi så mange der ikke prioriterer læring. Mange forventer at tingene bliver bedre på trods af at de ikke udvikler sig. Uden ny viden og nye erfaringer indeholder vores fremtidige bagage ikke mere end den gør nu. Det gør det ikke lettere at flytter sig. Det er naturligvis fint for dem der allerede er tilfredse – på alle områder. Men hvor mange af os er virkelig tilfredse på alle områder i livet?

Jeg hører ofte påstande om, at der ikke er tid og overskud til at lære nyt. Det kan der selvfølgelig være noget om, hvis vi skal tage en ny uddannelse der kræver timer på skolebænken og til at studere i fritiden. Heldigvis er der lettere og ofte mere spændende veje til læring. Veje der giver lyst til udvikling uden at det kræver ret meget. Det er hvad denne artikel handler om: succes med læring.

>>Mennesker blive aldrig for gamle til at lære, og det er nok derfor, at så mange af os bliver ved med at udskyde det<<

Fælles for mennesker der oplever succes, er at de er nysgerrige og villige til at lære undervejs til målet. Læringerne kan handle om indsigt i nye områder, få nye informationer, at udvikle sig personligt mm.

Udover at læring giver mere viden at udnytte, opnår vi også andre fordele. Det forbedrer vores mentale sundhed, det er med til at holde vores hjerne skarp og ung og det er sjovt at lære nyt. Hvis vi bruger hjerne rigtigt bliver den, i modsætning til resten af vores krop, bedre med årene. Med mindre vi er bundet til en bestemt uddannelse eller kursus, vælger vi selv hvad vi vil lære. Vælger vi at lære om noget vi brænder for, er det sjovt og en givende måde at bruge vores tid på. For mange bliver det en hobby!

Læring handler om at indtage ny viden på den rigtige måde, så vi kan huske den, og kan benytte os af den senere. Langt de fleste os lærer bedst i mindre bider. Vi har brug for at få informationerne flere gange før de er lagret i os. Derfor kan det være en fordel at læse, høre og opleve, det vi vil lære, flere gange. Eksempelvis ved at læse flere bøger om det samme enme.

Hvis det kniber med overskuddet til at lære nyt, er her en række idéer til at komme i gang, uden at det kræver særlig meget energi:

  1. Læs 10 sider i bøger der har din interesse. 10 sider er ikke meget, men det bliver alligevel til mere end 3000 sider om året. Om 3 til 5 år svarer antallet af sider du har læst til et pensum på en længerevarende uddannelse. Eksempelvis et jurastudie.
  2. Hør lydbøger mens du laver noget andet (ordner tøj, hus eller have) eller når du kører bil.
  3. Gå til foredrag inden for det felt du vil lære. I stedet for en tur i biografen eller på en café, kan du bruge tiden til at lære nyt.
  4. Arranger workshop med dine venner og familie. Så hygger i jer sammen, mens I lærer nyt, og i kan snakke om det bagefter.
  5. Hvis du bruger tid på at se TV, kan du se film, dokumentar eller interviews om det du ønsker at lære.
  6. Mød nye mennesker der inspirerer dig inden for feltet. Altid at omgås de samme mennesker giver ikke nær så meget ny læring. Det er ofte de samme informationer og perspektiver vi får.

Flere af ovenstående idéer kan du gøre i stedet for nogle af dine mindre vigtige aktiviteter. Spørg dig selv:

  • Hvordan kunne jeg finde plads til løbende at lærer (lidt) nyt og udnytte tiden bedre?
  • Hvad det mindste jeg kunne gøre for at komme i gang med læring og udvikling?
  • Kender jeg nogen, der kunne hjælpe mig med at få idéer til, hvordan jeg kan putte læring og udvikling ind i hverdagen?

Lidt – men konstant – læring og udvikling er bedre end at tage et kursus og ikke mere. Mange af os kender sikkert det, at have deltaget på et kursus for så at sætte kursusmaterialet på hylden bagefter. Længe efter får vi igen øje på materialet der står samme sted på hylden og tænker: ‘Det fik jeg vist ikke aldrig rigtig brugt til noget’. Det er spild af energi, viden og penge!

Når du får ny læringer og nye indsigter, er det en god idé, at vælge nogle få, som du vil lære at udnytte først. Så er det mere overkommeligt og lettere at få udbytte af vores nye læringer. Når du læser, hører eller oplever inspirerende nye læringer, kan du eksempelvis vælge to eller tre ting du vil integrerer i dig selv først. Træn dem, og når de virker for dig, så vælg igen to til tre nye læringer at arbejde med.

Lad ikke din læring og udvikling gå i stå så den kan forklares således:

>>Mange års erfaring er ofte det samme som et års indlæring og mange års gentagelse.<<

Nyd dine nye læringer. Glæd dig over, at de er med til at forme din fremtid – naturligvis kun hvis du vælger at bruge dem til at bringe dig til sjovere og bedre oplevelser