Vores tanker påvirker vores fysiske og psykiske tilstand. De kan være afgørende for vores sundhedstilstand – om vi er syge og raske. Alligevel er det stadig de færreste der er opmærksomme på, om deres tanker gavner eller skader.

Her på det seneste har vi på DR2 kunne følge dokumentarserien ‘Sjæl og videnskab’ der blandt andet sætter fokus på videnskabens banebrydende forsøg om vores tanker indeholder enorme kræfter. Kræfter der kan være både positive og negative for os. Serien fortæller, at vi skal være opmærksomme på vores tanker fordi de påvirker os skræmmende meget.

Eksempelvis viser programmet ‘Tankernes Kraft’ (det første afsnit af i alt seks programmer) en ung fyr der tager alt for meget medicin, og fordi han tror at han skal dø af det,…

… Begynder hans krop at hyperventilere kraftigt. På hospitalet forsøger personalet at få ro på ham, men intet virker. Først da hans egen læge dukker op og fortæller, at den unge fyr er med i et videnskabeligt forsøg og at den medicin han har taget, er en placebomedicin der kun indeholder helt uskadelig kalk, falder han straks til ro. Hans egne tanker om, at han skulle dø af medicinsk overdosis, var i stand til at undertrykke alle hospitalets forsøg på at stabilisere ham – tankevækkende.

For mange er dette ikke nyt. Men nyt er det, at vi nu også kan lære om dette i TV programmer. Godt at denne viden – der allerede har været kendt i mange år – kommer ud i offentligheden. Så kan vi alle blive klogere på dette, og ikke kun mennesker der selv tager initiativ til at vide mere om emnet.

Videnskaben bliver mere og mere klar over, at der ikke nødvendigvis er noget galt med vores krop når vi bliver syge. Men at det kan være det vi tænker, der gør os syge. Videnskaben ved at vi kan helbrede os selv ved hjælp af vores tanker. Nyere forskning inden for kvantefysik og biologi fortæller, at bevidstheden er det der binder kroppen, psyken og det spirituelle sammen, og at den kommunikere med de enkelte celler i hele kroppen (det sker via kroppens kemi, receptorer og cellernes membran).

Det kræver naturligvis en indsats at helbrede os selv gennem vores tanker. Det er ikke nok at tænke en enkel lille tanker, og derefter fjerne sit fokus fra dette igen. Det er heller ikke ligegyldigt hvilke tanker vi tænker. Vi kan risikere, at de tanker vi tænker flytter vores sundhedstilstand i den forkerte retning. At værne om vores mentale tilstand er vigtigt for at opnå mental og fysisk sundhed. Hvis du ikke allerede kender til dette – og er trænet i at bruge dine tanker så de gavner dig – kan du med fordel tage et kursus, læse relevant litteratur eller benytte dig af professionel støtte.

Du kan se et klik fra DR2’s spændende program om ‘ tankernes kraft’ her: Klik her
Se mere om DR2s spændende programserie om ‘Sjæl og videnskab’ her: Klik her