Afhængighed er en stigende udfordring. En udfordring der ikke kun er i forhold til farlige rusmidler, overforbrug af mad og stimulanser. Men også i forhold til status, socialt samvær og trang til hele tiden at være i gang.

Afhængighed kommer ofte snigende uden at vi bemærker det. Pludselig sidder vi i saksen, og er blevet afhængige af noget der i bund og grund er et udtryk for et udækket behov. Et behov som vi ikke lytter til, men i stedet – mere eller mindre bevidst – vælger at drukne og ligge låg på i den gode tro, at vi får det bedre. Det gør vi kun kortvarig. Så har vi igen har brug for at dyrke afhængigheden og behov for at drukne og ligge låg på vores inderste behov. Afhængigheden vender tilbage igen og igen. Det gør den så længe vi ikke lytter til, hvad vi virkelig har brug for og får dækket dette behov.

>>Afhængighed er som at dække en stinkende lort til med sirup. På et eller andet tidspunkt løber siruppen af lorten og stanken dukker atter frem.<<

At være afhængig har sin pris. Den kan koste os vores job, venner og familie, helbred og i værre tilfælde også vores liv. Noget som de fleste af os ikke tænker så meget på i det øjeblik vi begynder at tage de første skridt ind i en afhængighed. Når vi etablerer afhængigheder for at holde et udækket behov nede – så vi ikke mærker de kedelige og ubehagelige følelser det udækkede behov kan udløse – tror vi ofte, at afhængigheden giver vedvarende glæde og velbehag. Det gør den stor set aldrig! Den giver måske kortvarigt glæde og velbehag, men aldrig vedvarende (Læs mere om vedvarende glæde og velbehag i artiklen “Dyrker du vedvarende glæde og tilfredshed?” – publiceres inden for de kommende uger).

Det dræner for os ikke at lytte til vores virkelige behov, og det er krævende at holde dem nede til fordel for noget der kun giver en kortvarig positiv effekt. Dels fordi det slider på vores sind og krop, og dels vi langsomt og sikkert slukker vores energi og lyst til livet. Når vi dækker vores behov med rusmidler, mad, shopping, sex mm. oplever vi måske en øjeblikkelig tilfredshed. Desværre går der ikke lang tid før vi atter har behov for et nyt skud.

Grundlæggende har vi ikke brug for rusmidler, overforbrug af mad, stimulanser, en bestemt status, masser af socialt samvær eller for at være i gang hele tiden. Vi har ofte brug for noget mere overordnet som kærlighed, omsorg, at føle os værdifulde, glæde, mening og lignende. Sisse overordnede behov bliver kun kortvarigt dækket af øjeblikkelige tilfredsstillende handlinger uden fokus på det vi virkelig har behov for.

Prøv at tænke på noget du gentager i den tro, at du bliver mere glad og tilfreds for bagefter at erfare, at du ikke blev det. Det kan være at du eksempelvis spiser, drikker, fester, shopper, misbrug af stoffer. Sker dette for dig, dækker du ikke dit reelle behov, men en forklædning af dit virkelige behov – et forfalsket behov. Her kan du med fordel søge efter dit reelle behov. For at komme forbi afhængigheden og mere i kontakt med dit inderste kan du spørge dig selv om(spørgsmålene er vilkårlige):

  • Hvad er det jeg i virkeligheden har behov for lige nu?
  • Hvilket dybere behov i mig prøver at blive set?
  • Hvad er til mit eget bedste i stedet for det jeg gør nu?
  • Hvad er det som jeg endnu ikke har været klar til at vide om mig selv før nu?
  • Hvis jeg vidste hvad mit virkelige behov var, hvad ville det så være?

Dine svar kommer sjældent med det samme. Dit inderste dig skal sandsynligvis bruge noget tid på at finde svarene (specielt når du som her spørger til kernen af dig selv). Men spørg af og til – og gerne med forskellige spørgsmål – og arbejd dig langsomt nærmere dig selv – lær langsomt dig selv bedre at kende.

Jo flere af dine forfalsket behov du kommer til livs, jo mere glad og tilfreds vil du blive – en glæde og tilfredshed der vil vare ved længere. Du vil også have et mindre behov for at være sammen med dine afhængigheder. Det vil blive lettere at ligge en afhængighed på hylden igen, og risikoen for at havne i et eller andet afhængighedsforhold er samtidig meget mindre. Alt dette er nogle af de mange gevinster og fordele ved at du er mere i kontakt med dine inderste behov og at hvile mere i dig selv.

Gør dig uafhængig af dine afhængigheder og bliv virkelig lykkelig og veltilfreds.