Langt de fleste mennesker har lyst og trang til sex. Det er fundamentalt for vores eksistens og vores sundhed og velvære. Det er uanset om vi er mennesker med eller uden handicap. Sex og handicap er meget op til debat i disse tider.

Selvfølgelig er seksualitet vigtigt for os mennesker, men det handler om andet end bare at have sex. Det handler også om et fysisk og psykisk velvære. Sex giver følelsen af at være værdsat, at man er en attraktiv. Derudover er sex healende for vores helbred.

En lang række handicaps gør det vanskeligt at have et “normalt” sexliv uden at der er hjælp til at gennemføre akten, eller til at formidle kontakt til en sexpartner. Behovene svære at dække på grund af fysiske eller psykiske begrænsninger hos de handicappede, men:

>>Det er en udfordring fordi dette område er tabulagt og at deres behov undertrykkes af mange ikke-handicappede. De ‘glemmer’, at handicappede har seksuelle behov.<<

Sexolog og parterapeut, Lene Alexander

Derfor kan løsningen for nogle være, at benytter sig af prostitution eller få hjælp fra andre steder. Hjælp med eksempelvis at formidle kontakt til en sexpartner. På trods af at sex og handicap stadig tabulagt, er det er oppe i disse tider. Det debatteres blandt andet:

  • Om kommunale ansatte må yde hjælp til mennesker med handicap i forbindelse at dække deres seksuelle behov.
  • Om det er i orden at benytte sig af prostitution.
  • At nogle kommuner vil løse problemet ved at lave et team af specielt uddannede vejledere der kan hjælpe handicappede med seksualiteten.
  • At handicappede skal kunne dyrke sex med hinanden.

Lyst til sex forsvinder ikke blot fordi, at man har et handicap, og så længe handicappede, der har brug for det,  ikke får den nødvendige støtte og hjælp fra det offentlige, vil de handicappede forsætte med at finde kreative løsninger, som kan dække deres seksuelle behov.

Har brug for et foredrag, sparring eller vejledning om seksualitet og handicap – enten som kommune, institution, virksomhed eller privatperson – så er der hjælp at hente hos Sexolog og parterapeut Lene Alexander, der også er mor til en hjerneskadet dreng: www.lenealexander.com.

Læs mere om seksualitet i denne artikel: Er din seksualitet handicappet?