Har du oplevet det, at andre – på grund af dit handicap – kigger på dig når du passere dem på gaden? Kender du til det, at du føler dig anderledes når folk ser på dig?Taler du med mennesker uden handicap om det pludselig, at passere et menneske med et synligt handicap, som for eksempel én sidder i kørestol eller én der har et andet synligt hjælpemiddel, kan det være ganske svært at lade være med at kigge. De oplever ofte situationerne som meget akavet.

Ofte ønsker de ikke at kigge fordi de er handicappede. Men de kommet til det fordi de ser et menneske der ser anderledes ud. Flere mennesker uden handicap får det skidt med at de har kigget så åbenlyst, at den handicappede ikke kunne undgå at ligge mærke til det.
Jeg oplever selv at andre kigger på mig en ekstra gang, når de ser mine høreapparater. Det er særlig børn der kigger og midt i en forsamling udbryder; ‘hvad er det du har i ørene?’. Det kan skabe sjove og pinlige situationer fordi andre voksne i forsamlingen bliver forlegne over barnets direkte adfærd og tænker måske, at man kan da ikke bare spørge så direkte og så alle andre kan høre det. Mange børn er direkte og tænker ikke så meget over som situationen som vi voksne gør. Måske noget vi kunne lære lidt af?
Når jeg pludselige møder et mennesker som ser anderledes ud, har jeg også svært ved at ikke at kigge. Tidligere følte jeg ubehag bagefter og bebrejdet mig selv at jeg gjorde det – det var ikke rart. Nu håndterer jeg det på en bedre måde. Jeg kigger venligt, er afslappet og af og til hilser jeg også. Så virker situationen ikke akavet.

Det er jo ikke kun mennesker med handicap der kan ser anderledes ud. Mange uden handicap har anderledes og helt særlige udseender, og flere har de bevidst for at skille sig ud fra mængden. Selv om det måske ikke altid er rart, så sørge vores handicap for, at vi skiller os ud og er lette at huske.