Er du ikke selv blind eller svagtseende, kan det virker anderledes og utrygt at mødes og kommunikere med mennesker der er det. Men simple forholdsregler gør kommunikationen rigtig god.

Det at være blind kan strække sig over forskellig grader af synsnedsættelse. Det kan strække sig fra at være fuldstændig blind til at have lidt syn, som for eksempel at kunne skelne mellem om det er lyst eller mørkt. Andre har områder af deres syn, som de stadig kan bruge. Afhængig af hvordan den synshandicappedes syn er, er der mange hjælpemidler, som kan lette kommunikationen på forskellige måder og områder.

Hjælpemidler

Ofte bruger blinde lydmedier, som for eksempel tv, radio og at få tekst læst op fra PC (se www.adgangforalle.dk). Derudover finder der masser af lydbøger, lydaviser, optiske hjælpemidler og ikke mindst anvendes punktskriftalfabetet på specielle skrivemaskiner og computere, som virker til dette alfabet. Hvilket hjælpemiddel der er optimalt får den enkelte og det afhænger af i hvilket forum den blinde befinder sig i.

Mødet med synshandicappede

Møder vi en blind vil vi normalt se, at de bruger et internationalt færdselsmærket: Manden med den hvide stok“. Mærket betyder, at brugeren er synshandicappet. Derudover bruger den synshandicappede stokken som en slags “øjne på stilke”, som de kan føle sig frem med, når de færdes rundt. Sidst, men ikke mindst, er stokken et signal til omverdenen om, at det kan være nødvendigt med en række forholdsregler, som sikre, at kommunikation med den synshandicappede bliver en god oplevelse.

Gode råd til at styrke mødet og kommunikationen med synshandicappede

Disse råd er hentet fra publikationen “Det gode møde” som er udgivet af Center for Ligebehandling af Handicappede.

 1. Præsentér dig og tal til den blinde, inden du giver hånd. Tag selv den fremstrakte hånd, når du hilser – hils ikke kun med et nik eller et smil.
 2. Tal direkte til den blinde og ikke gennem andre personer.
 3. Det er ok at bruge ordene ”se” og ”blind” – det gør den blinde selv.
 4. Du ledsager bedst en blind person ved at lade ham eller hende tage dig under armen og ikke omvendt.
 5. Når du ledsager en blind, bør du fortælle om omgivelserne og eventuelt forklare uventede lyde.
 6. Lad den blinde mærke ryg- eller armlænet, når du anviser en siddeplads.
 7. Hjælp med at finde håndtag i tog eller bus. Anden hjælp er ofte unødvendig.
 8. Ønsker du at henvende dig til en blind under en samtale mellem flere, bør du nævne vedkommendes navn eller markere ved en let berøring.
 9. Gør opmærksom på din tilstedeværelse, når du kommer ind i et lokale, mens du er der, og når du forlader lokalet.
 10. Lad døre stå helt åbne eller være helt lukkede. Halvåbne døre er farlige, fordi blinde går direkte ind i dem.
 11. Tilbyd hjælp når du deltager i et måltid sammen med en blind. Fortæl hvad der serveres og betragt for eksempel tallerkenen som et ur: kartoflerne ligger kl. 10.00, kødet kl. 2.00 osv.