Trods fordomme kan handicappede sagtens skaffe sig drømmejobbet, læs her hvordan du kommer godt på vej i jobsøgningen.

Artikel fra Avisen.dk mandag den 30. november 2009 af Rasmus Wind

”Problemerne for handicappede på arbejdsmarkedet handler om fordomme og manglende viden” siger Thomas Wibling til Avisen.dk.

Han arbejder med coaching og mental træning og er samtidigt freelance jobrådgiver. Han har også stærkt nedsat hørelse, og kender derfor også på egen krop nogle af de problemer,…

…Man kan opleve som handicappet på jobmarkedet. Fordi der er fordomme og manglende viden om handicaps ude i virksomhederne, kræver det lidt ekstra af handicappede, når de søger job. Men problemerne er ikke værre end, at de kan overvindes – og i nogle tilfælde kan handicappet ligefrem vendes til en fordel.

Her kan du læse nogle af Thomas Wiblings gode råd til handicappede, der vil godt i gang med at sikre sig drømmejobbet.

Fokuser på det, du kan

Alt for mange handicappede stirrer sig blinde på deres handicap og det , de ikke kan. Ret i stedet blikket på det, du kan og fokuser på det i din jobsøgning. Husk på, at det er dine evner, der er værdifulde for virksomhederne og det, som de i sidste ende er interesserede i -ikke dit handicap. Lige så vel som du kan klare hverdagen med dit handicap, kan en arbejdsplads også indrettes, så du kan fungere i den, ofte med små midler.

Hvad har dit handicap gjort dig ekstra god til?

Når man lever med et handicap, udvikler mange særlige evner for at komme uden om de hindringer, som handicappet skaber i hverdagen. De evner kan bruges til at komme foran andre ansøgere. Har du for eksempel et bevægelseshandicap, kan det være at du har fintunet dine evner til at organisere og strukturere – simpelthen fordi det er nødvendigt, når du skal manøvrere rundt og klare dig i hverdagen. Find ud af, om dit handicap har givet dig fordele, der kan skille dig ud fra andre ansøgere – og sørg for, at de står klart og tydeligt i din jobsøgning.

Forudse problemer på en kommende arbejdsplads

Tænk over, hvilke ting ved dit handicap, der kunne forhindre dig i at få jobbet, og kom selv med forslag til, hvordan de kunne løses let. Det kan føre til, at arbejdsgiveren ser dig som en ressource i stedet for en medarbejder, der kræver ekstra arbejde.

Vær åben omkring dit handicap

Lige så vel som der ikke er nogen grund til kun at fokusere på dit handicap, er der heller ikke nogen grund til at skjule det. Vær åben om dit handicap i det omfang, det er nødvendigt for at få samarbejdet til at fungere, men lad være med at tale mere om det end højst nødvendigt.Sørg for at være på forkant med de forbehold, en arbejdsgiver kan have. Kræver dit handicap, at du har specielle hjælpemidler på arbejdspladsen, kan det være en fordel for dig, hvis du på forhånd ved, hvordan de kan skaffes. For eksempel kan du undersøge tilskudsordninger eller lignende.